Συνεχής απαξίωση της Όπερας Θεσσαλονίκης

Συνεχής απαξίωση της Όπερας Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 14117/31.03.2011

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Σε συνεχή υποβιβασμό και απαξίωση οδηγεί την Όπερα Θεσσαλονίκης η πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αρμόδιος Υπουργός με απόφασή του τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ενέταξε την Όπερα Θεσσαλονίκης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, του οποίου και αποτέλεσε τμήμα. Με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, ο ίδιος απέρριψε κάθε δυνατότητα και προοπτική για τη δημιουργία ενός δεύτερου Λυρικού Θεάτρου στη χώρα μας. Αυτά μάλιστα συνέβησαν, τη στιγμή που ήταν ήδη έτοιμο προς προώθηση στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο για την ανεξαρτητοποίηση της Όπερας από το Κ.Θ.Β.Ε.

Σημειωτέον, ότι το Κ.Θ.Β.Ε. για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο 2010-2011, δεν έχει προγραμματίσει καμία παραγωγή μουσικής παράστασης, όπως θα έπρεπε. Ένας ολόκληρος χρόνος, δηλαδή περνά χωρίς δραστηριότητα της Όπερας Θεσσαλονίκης, αποκόπτοντας έτσι την επαφή της Βόρειας Ελλάδας με το Λυρικό Θέατρο. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην απαξίωση του θεσμού της Όπερας Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκτασιν του Λυρικού Θεάτρου στη χώρα μας. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα την ακολουθούμενη πολιτική του σε αυτό το θέμα και να αναβαθμίσει τη λειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού, για τον πολιτισμό της χώρας μας, θεσμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιο λόγο προχωρά το αρμόδιο Υπουργεί  στην απαξίωση της Όπερας Θεσσαλονίκης;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να αναβαθμίσει τη λειτουργία του θεσμού της Όπερας Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου